25 Απρ 2013

ΕΟΡΤΕΣ ΑΝΑ ΜΗΝΑ των αρχαίων Ελλήνων

Η Νεομηνία είναι αφιερωμένη στην Εκάτη, η 3η και η 13η στην Αθηνά, η 4η στον Διόνυσο και στην Αφροδίτη, η 6η στην : Άρτεμις, η 7η στον Απόλλωνα, η 23η στον Ερμή και οι τρεις τελευταίες μέρες στους χθόνιους θεούς.

Γαμηλιών (27 Δεκ - 25 Ιαν, 30 μέρες)

Γαμηλιών 27 (22 Ιαν) Γαμήλια Εορτή προς τιμή του Τελείου Δία και της τελείας Ήρας καθώς και θυσίες στον Ποσειδώνα και στην Δήμητρα Κουρότροφο.

Ανθεστηριών (26 Ιαν - 23 Φεβ, 29 μέρες)

Ανθεστηριών 5 (30 Ιαν) Σωτήρια Εορτή προς τιμή του Σωτήρος Διός

Ανθεστηριών 11 (5Φεβρ) Ανθεστήρια Τριήμερη εορτή προς τιμή του Διονύσου και του χθονίου Ερμή.

Η πρώτη μέρα καλείται Πυθιγοία ή Αγαθοδαίμων. Ανοίγονται τα δοχεία που περιέχουν το νέο κρασί και δοκιμάζεται η γεύση του. Στα παιδιά που γεννήθηκαν την προηγούμενη χρονιά φορούν στέφανα λουλουδιών. Αυτό συμβολίζει την επιστροφή μιας ψυχής στην ζωή μέσω ενός παιδιού. Η δεύτερη ονομάζεται Χοές και γίνεται οινοποσία, παιχνίδια, ανταλλαγή ψωμιών και αναπαράσταση του γάμου του Διονύσου και της συζύγου του βασιλιά Άρχων. Αυτήν την μέρα επίσης στο ναό του Διονύσου γίνονται μυστήρια στα οποία συμμετέχουν μόνο γυναίκες. Οι μετέχοντες αρχικά εξαγνίζονται με αέρα, νερό και φωτιά και φορούν δέρματα από πάνθηρα ή ελάφι. Αυτά αρχίζουν με την θυσία ενός χοίρου και συμβαίνουν την νύχτα. Η τελευταία μέρα καλείται Χυτροί επειδή χ χύτρες με λουλούδια και μαγειρεμένα λαχανικά προσφέρονται στους νεκρούς. Επίσης όλες οι λειψανοθήκες σφραγίζονται με κόκκινα σχοινιά και οι νεκροί καλούνται από τον Ερμή να επιστρέψουν.

Ανθεστηριών 23 (17Φεβρ) Διάσια Εορτή προς τιμή του Μειλίκειου Διός που γίνεται στην ύπαιθρο για το καλωσόρισμα της άνοιξης με παιχνίδια και τιμές προς την χθόνια όψη του Δία (το ιερό του φρούτο είναι το σύκο). Γίνονται βραδινές ιεροτελεστίες με προσφορές ψωμιών καλυμμένων με δέρματα αγελάδας, θυσίες, χορούς και ύμνους.

Ανθεστηριών 29 (23Φεβρ) Δήλια Εορτές στον βωμό των Δηλίων στο Μαραθώνα από όπου σύμφωνα με την παράδοση ξεκίνησαν οι αθηναίοι το ταξίδι τους προς την Δήλο.

Ελαφηβολιών (24 Φεβ - 25 Μορτ, 30 μέρες)

Ελαφηβολιών 6 ( 1 Μορτ) Ελαφηβόλια Αρχαία εορτή προς τιμή της Αρτέμιδος ελαφηβόλου με προσφορές ψωμιών σε σχήμα ελαφιού, φτιαγμένα από ζυμάρι, μέλι και σπόρους σουσαμιού.

Ελαφηβολιών 8 (3 Μορτ) Διονύσια Εξαήμερη εορτή προς τιμή του Διονύσου. Η εορτή ξεκινάει με θυσίες ταύρων και χοίρων, με στεφάνια θεϊκών φαλλών και νυχτερινές μεταφορές του αγάλματος του Διονύσου. Επίσης γίνονται πομπές, θέατρο και διθυραμβικοί χοροί.

Ελαφηβολιών 15 (10Μαρτ) Γαλάξια Εορτή προς τιμή της Ρέας. Τα Γαλάξια, ένας χυλός από αλεύρι κριθαριού βρασμένου σε γάλα. Οι νέοι προσφέρουν χρυσά αγγεία και ανταλλάσσουν καραμέλες από μέλι και γάλα.

Ελαφηβολιών 30 (25Μαρτ) Πάνδια Εορτή προς τιμή του Διός Πανδίου και Πανδίας (κόρη του Δία και της Σελήνης), ιδρυθείσα από τον βασιλιά των Αθηνών Πανδίων και αρχηγού της Πανδίονος φυλής.

Μουνυχιών (26 Μαρτ - 23 Απρ, 29 μέρες)

Μουνυχιών 4 (29 Μαρτ) Ερώτια Εορτή προς τιμή του Έρωτα

Μουνυχιών 6 (31 Μαρτ) Δελφίνια ή Ικετήρια Εορτή προς τιμή του Δελφίνιου Απόλλωνα με πομπές παρθένων κοριτσιών που προσφέρουν Ικετήρια (κλαδιά ελιάς δεμένα με μαλλί) και Πόπανα (ψημένα κέικ) στον βωμό του. Γίνεται προς μνήμη της επιστροφής του Θησέα από την Κρήτη και για να τους παράσχει ο Απόλλων καλοτάξιδη θάλασσα.

Μουνυχιών 13 (7 Απρ) Δημήτρια Προς τιμή της Δήμητρας, οι εορτάζοντας αλληλοσκουπίζονται με κλαδιά ενός δέντρου που καλείται Μορωτός.

Μουνυχιών 16 (10 Απρ) Μουνύχια Προς τιμή της Μουνύχιας Αρτέμιδος αλλά και του ήρωα Μουνύχιου. Πομπή ό που οι άνθρωποι κουβαλούν Αμφίφωντες (που λάμπουν και από τις δύο πλευρές), τριγύρω τοποθετούνται κέικ ανάμεσα σε δύο δαυλούς, που συμβολίζουν την ανατολή και τη δύση του Φεγγαριού. Η εορτή συνεχίζετε με θυσία κριαριού, τα Αρκτεία (χοροί νέων γυμνών κοριτσιών, που φορούν στεφάνια από φύλλα και κρατούν δαυλούς και με παιχνίδια των νέων.

Μουνυχιών 17 ( 11 Απρ) Βραβρώνια Εορτή προς τιμή της Αρτέμιδος, στην ιεροτελεστία συμμετέχουν οι Αρκτοί, 10 νέα κορίτσια (5-10 ετών) που φορούν κίτρινα ρούχα. Μία λευκή κατσίκα θυσιάζεται και εν συνεχεία γίνεται πομπή όπου μεταφέρονται τα ιερά αντικείμενα της Αρτέμιδος μέσα σε ένα καλάθι που ονομάζεται Ελένη και οι ε εορτασμοί τελειώνουν με χορούς των κοριτσιών ιερέων.

Θαργηλιών (24 Απρ - 23 Μαϊ, 30 μέρες)

Θαργηλιών 6 (29 Απρ) Θαργήλεια Εορτή προς τιμή της γένεσης της Αρτέμιδος (6 Θαργηλίων) και του Απόλλωνος (7 Θαργηλίων). Οι γιορτές ξεκινούν με το ψήσιμο του Θάργηλου, του πρώτου ψωμιού του έτους το οποίο θα προσφερθεί στους θεούς την επόμενη μέρα για να τους ευχαριστήσουν για την ευφορία του χώματος, ακολουθεί ο εξαγνισμός της πόλης με Φαρμακοί , μία διαδικασία που περιλαμβάνει δύο θανατικές καταδίκες (ενός άνδρα και μιας γυναίκας, που σιτίστηκαν για αρκετούς μήνες με την καλύτερη τροφή, φόρεσαν ιερά ρούχα και δέθηκαν με κλαδιά συκιάς. Ο άνδρας φοράει ένα κολιέ από μαύρη συκιά και η γυναίκα από λευκή) για να αποδιώξουν το μία σμα. Αρχικά τους θανάτωναν κατόπιν όμως απλά τους έδιωχναν μακριά από την πόλη. Την 7η του μηνός οι εορτασμοί αρχίζουν με θυσίες αμνών και εριφίων, διαγωνισμό χορού στον οποίο ο νικητής παίρνει έναν χάλκινο τρίποδα τον οποίο εν συνεχεία αφιερώνει στον βωμό του Πύθιου Απόλλωνα. Επίσης χρησιμοποιείται για να βάζουν τα παιδιά έξω από την πόρτα τους την Ειρησιόνη τραγουδώντας "Η Ειρησιόνη φέρνει κάθε αγαθό, σύκα και αφράτα ψωμιά που μας τρέφουν και γλυκό μέλι και απαλό ελαιόλαδο και ξεχυλίζοντα ποτήρια κρασί που τα πίνουμε και μας ρίχνουν σε ύπνο". Γίνεται μια πομπή και λιτανεία προς τιμή του Ήλιου και της Σελήνης. Αυτήν την μέρα γίνεται η καταγραφή των υιοθετημένων παιδιών στην Φατρία.

Θαργηλιών 19 (12 Μαϊ) Βενδύδια Εορτή προς τιμή της τιμή της Θρακικής βασίλισσας της Σελήνης Βενδύνης, την οποία η Ελληνική θρησκεία μετέτρεψε σε Αρτέμιδα Βανδία, Περσεφόνη και Εκάτη. Η εορτή περιλαμβάνει θυσίες και λαμπαδηδρομίες.

Θαργηλιών 22 (15 Μαϊ) Καλλυντέρια Εορτή καθαρισμού και εξαγνισμού του ιερού της Αθηνάς (Παρθενών).

Θαργηλιών 25 (18 Μαϊ) Πλυντήρια Εορτή εξαγνισμού του αγάλματος της Αθηνάς που ξεκινά με θυσίες προς τον Δία Μοιραγέτη, την Γαία και τις Μοίρες και κατόπιν με μία μικρή πομπή από τον Παρθενών στο Φάληρο με το άγαλμα της Αθηνάς Πολιάς (η Αθηνά χωρίς το πέπλο και την αρματωσιά της) να μεταφέρεται για να πλυθεί και να εξαγνιστεί από τις Πραξιεργίδες ιέρειες. Αργότερα τη νύχτα το άγαλμα της Αθηνάς Πολιάς μεταφέρεται πίσω στον ναό της με μία πομπή με δάδες, συνοδεία των Παλαθινοφόρων (γυναίκες που μεταφέρουν καλάθια με ξεραμένα σύκα).

Σκιροφοριών (24 Μαϊ- 21 Ιουν, 29 μέρες)

Σκιροφοριών 12 (4 Μαϊ) Σκιροφόρια ή Σκύρα Εορτή προς τιμή της Αθηνάς (όλος ο μήνας είναι αφιερωμένος σε αυτή), στην Δήμητρα την Περσεφόνη και στον Φυτάλμιο Ποσειδών, που συμμετέχουν κυρίως γυναίκες. Υπάρχει μία πομπή όπου το Σκειάδιο (μια μεγάλη λευκή υφασμάτινη ασπίδα-ήλιος) της θεάς μεταφέρεται τριγύρω για την προστασία των αγρών και των ζώων από την καυτή ζέστη, καθώς και το Κώδιον (το δέρμα ενός μαύρου προ βάτου που θυσιάστηκε στον Μειλίχιο Δία) που μεταφέρεται τριγύρω για την προστασία της πόλης και των κατοίκων από την καυτή ζέστη. Μπροστά από την πομπή είναι οι ιέρειες της Αθηνάς Πολίας και οι ιερείς του Ποσειδώνα και του Ήλιου. Φτάνοντας στα Σκύρα γίνονται θυσίες για την προστασία των αγρών από την ζέστη και την ξηρασία και γίνεται αναπαράσταση του ιερού γάμου. Προς τιμή της Δήμητρας και της κόρης της μικρά χοιρίδια θυσιάζονται και ρίπτονται προσφορές (οι Θεσμοί -κέικ σε σχήμα φαλλών και φίδια μαζί με κλαδιά από πεύκα) μέσα στα ιερά χάσματα τα οποία μετά από τρεις μήνες ανακαλύπτονται από τις ιέρειες των Θεσμοφορίων.

Σκιροφοριών 22 (14 Μαϊ) Αρρεφόρια Εορτή προς τιμή της Αθηνάς. Κάθε χρόνο 4 νεαρά κορίτσια (7-11 ετών) που λέγονται Αρρεφόροι (τα δύο μεταφέρουν το πέπλο και τα άλλα δύο τα ιερά αντικείμενα) επιλέγονται να μείνουν μέσα στην Ακρόπολη μετά το τέλος των Πυανεψιών. Φορούν λευκούς χιτώνες και χρυσά κοσμήματα, παίζουν σε ένα συγκεκριμένο μέρος μέσα στην Ακρόπολη το οποίο καλείται Σφαιρίστρα των Αρρεφόρων και τρώνε τον Ανάστατο ή Νάστο (κάτι σαν τυρόπιτα). Την ημέρα της εορτής οι Αρρεφόροι κρατούν στα κεφάλια τους καλάθια με τα ιερά αντικείμενα της Θεάς που τους δόθηκαν από τις ιέρειες τα οποία τοποθετούν σε μία σπηλιά (κοντά στο βωμό της Αφροδίτης) έξω από την Αθήνα και νέα ιερά αντικείμενα του δίδονται από τις ιέρειες, που τώ ρα υποτίθεται πως είναι η Αθηνά, και αργά την νύχτα οι Αρρεφόροι μεταφέρουν πίσω στην Ακρόπολη τα νέα ιερά αντικείμενα και τα τοποθετούν σε ένα βωμό. Η εορτή τελειώνει με την απελευθέρωση των Αρρεφόρων εκ των καθηκόντων τους και εκλογή νέων εκ του Αρχων Βασιλεύ (βασιλιάς ιερέας).

Εκατομβαιών (22 Ιουν - 21 Ιουλ, 30 μέρες)

Εκατομβαιών 1 (22 Ιουν) Εισιτήρια Εορτή προς τιμή του Βουλαίου Διός και της Βουλέως Αθηνάς.

Εκατομβαιών 4 (25 Ιουν) Αφροδίσια Πανελλήνια εορτή προς τιμή της Αφροδίτης Πάνδειμου/Ουράνιας, με σπονδές, χορούς και αθλητικούς αγώνες.

Εκατομβαιών 7 (28 Ιουν) Εκατόμβαια Μεγάλες ιεροτελεστίες προς τιμή του Εκατόμβαιου Απόλλωνα και του Ε- Εκατόμβαιου Διός.

Εκατομβαιών 12 ( 3 Ιουλ) Κρόνια προς τιμή του Κρόνου και της Ρέας για το τέλος της σοδιάς (παλαιότερα αυτός ο μήνας ονομάζονταν Κρόνιος).

Εκατομβαιών 15 (6 Ιουλ) Συνοίκια Προς τιμή της πολιούχου της πόλεως Αθηνάς Παλλάδος, εις μνήμην των αρχαίων χωριών που ενώθηκαν σε οργανωμένη πόλη υπό τον Θησέα και αποτέλεσαν την Αθήνα.

Εκατομβαιών 21 (12 Ιουλ) Αρτεμίσια Εορτή προς τιμή της Αρτέμιδος.

Εκατομβαιών 27 (18 Ιουλ) Ποννύχις Ολονύχτια εορτή με λαμπαδηδρομίες, χορούς από παρθένες και παιχνίδια νέων.

Εκατομβαιών 28 (19 Ιουλ) Παναθήναια Η επέτειος της γέννησης της Αθηνάς, φύλακας θεά των Αθηνών και η μεγαλύτερη εορτή της πόλης. Τα Παναθήναια διαιρούνται σε μικρά και μεγάλα. Τα μικρά Παναθήναια γίνονταν ετησίως και κρατούσαν μία μέρα, οι Ιεροποιοί περιόδευαν το ιερό πέπλο και εν συνεχεία γίνονταν διαγωνισμοί χορού και θυσίες στην Αθηνά Πολία, στην Υγεία και στη Νίκη. Τα μεγάλα Παναθήναια γίνονταν κάθε 4 χρόνια με μεγαλειώδεις πομπές, αθλητικούς αγώνες και κρατούσαν 12 μέρες. Η εορτή άρχιζε την ανατολή με μία μεγάλη πομπή από τον Κεραμικό προς την Ακρόπολη για να προσφέρουν το Πέπλο το οποίο ένα γκρουπ γυναικών (οι ιέρειες της θεάς οι Αρρεφόροι και πολλοί βοηθοί που λέγονταν Εργαστίναι) ύφαιναν τους τελευταίους 9 μήνες. Το χρώμα του πέπλου ήταν κίτρινο, φτιαγμένο από μαλλί με αναπαραστάσεις της γιγαντομαχίας (η μάχη της Αθηνάς και του Διός ενάντια στους Γίγαντες). Το πέπλο μεταφέρεται στον ιστό ενός άρματος με το σχήμα του πλοίου και παραδίδεται στις ιέρειες της Αθηνάς μπροστά από το ξύλινο άγαλμά της στο εσωτερικό του ναού του Παρθενώνα με θυσίες ζώων και προσφορές στην Αθηνά Πολία, στην Αθηνά Υγεία, στην Νίκη και στην Πάνδροσο και διανέμεται το κρέας τους σε όλους τους εορτάζοντας. Οι Παναθηναϊκοί αγώνες αποτελούνται από γυμναστικούς αγώνες (τρέξιμο, πάλη, παγκράτιο, πυγμαχία και πένταθλο), ιππασία, αρματοδρομίες, λαμπαδηφορίες, αγώνες για την ανάδειξη ευγενών ανδρών (Ευανδρία), ποίηση και μουσικοί αγώνες. Τα έπαθλα είναι στεφάνια ελιάς, αμφορείς Παναθηναίων που περιέχουν ελαιόλαδο από τους ιερούς της θεάς αγρούς και αγελάδες. Η εορτή επίσης περιλαμβάνει ένα χορό που ονομάζεται "Πυρρίχιος", ένας πολύ ζωντανός χορός γυμνών ανδρών που φέ- ρουν κράνος και ασπίδα, εις μνήμη του χορού της Αθηνάς μετά την νίκη της ενάντια στους Γίγαντες.

Μεταγειτνιών ( 22 Ιουλ - 19 Αυγ, 29 μέρες)

Μεταγειτνιών 7 (28 Ιουλ) Μεταγείτνια Εορτή προς τιμή του Απόλλωνα για να βοηθήσει στις καλές σχέσεις με τους γείτονες. (Μεταγείτνιος = Απόλλωνας)

Μεταγειτνιών 10 (31Ιουλ) Ηράκλεια Κυνοσάργους Εορτή των παράνομων παιδιών ( των παιδιών ανύπαντρων γονιών)

Βοηδρομιών ( 20 Αυγ - 18 Σεπτ, 30 μέρες)

Βοηδρομιών 5 (24 Αυγ) Γεννήσια ή Νεκύσια Πένθιμη εορτή προς τιμή των νεκρών και της θεάς Γαίας. Οι οικογένειες τιμούν τους νεκρούς τους στις επετείους τους με αναφορές στον Αγαθοδαίμωνα (ο θεός φύλακας των νοσούντων), προσφορές (λουλούδια, ρύζι βρασμένο σε γάλα, μέλι βούτυρο) και ανταλλαγή δώρων μεταξύ των ζωντανών.

Βοηδρομιών 6 (25 Αυγ) Άρτεμις Αγρότειρα Εορτή προς τιμή της Αρτέμιδος Αγρότερας (κυνηγός).

Βοηδρομιών 7 (26 Αυγ) Βοηδρόμια Εορτή για την προστασία των πολεμιστών, Απόλλων Βοηδρόμιος (ο τρέχων να βοηθήσει κάποιον). Προς τιμή της νίκης του Θησέα επί των Αμαζόνων.

Βοηδρομιών 15 Μεγάλα Ελευσίνια μυστήρια Μεγάλη εορτή διάρκειας 9 ημερών που λαμβάνει χώρα κάθε 5 χρόνια. Κατά την διάρκεια των εορτασμών όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος στην μύηση των μεγάλων μυστηρίων της ζωής. Υποψήφιοι στα μυστήρια μπορούν να είναι όλοι εκτός από τους εγκληματίες, τους άπιστους και τους υβριστές. Την πρώτη μέρα συγκεντρώνονται όλοι οι υποψήφιοι για τα μυστήρια. Κατά την δεύτερη ημέρα οι υποψήφιοι εξαγνίζονται στη θάλασσα και την τρίτη μέρα νηστεύουν πίνοντας τον Κυκεώνα. Την τέταρτη μέρα γίνονται θυσίες και μυστικοί χοροί. Την πέμπτη μέρα οι υποψήφιοι εισέρχονται στο ναό της Δήμητρας. Την έκτη μέρα το άγαλμα και τα ιερά αντικείμενα του Ίακχου περιφέρονται τριγύρω. Από την έβδομη μέρα ως και την ένατη η μύηση συνεχίζεται μέσα στο Άδυτο.

Πυανεψιών (19 Σεπτ - 17 Οκτ, 29 μέρες )

Πυανεψιών 5 (23 Σεπτ) Προερώσια Εορτή προς τιμή της Δήμητρας και της Περσεφόνης πριν το όργωμα και την σπορά της γης.

Πυανεψιών 7 (25 Σεπτ) Πυανέψια Εορτή προς τιμή του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος, με προσφορές όσπριων και φρούτων, κατά τη διάρκεια της πομπής της Ιερεσιώνης (κλαδιά ελιάς ή φοίνικα βουτηγμένα σε κρασί, λάδι, μέλι και διακοσμημένα με φρούτα και μαλλί) μεταφέρονται από Αμφίθαλο παιδί (που ζουν και οι δύο γονείς του) και στο τέλος ο ιερέας/ιέρεια κρεμούν την Ιερεσιώνη πάνω από την πόρτα του ναού και οι άνθρωποι πάνω από την πόρτα των σπιτιών τους και δεν το βγάζουν μέχρι να το αντικαταστήσουν του χρόνου με νέο.

Πυανεψιών 8 (26 Σεπτ) Οσχοφόρια Εορτή χαράς προς τον Διόνυσο και την Αριάδνη με πομπή των Οσχοφόρων ( φορείς κλάδων αμπέλου, νεαροί άνδρες που μεταφέρουν κλάδους αμπέλου, ντυμένοι ως γυναίκες, σύμβολο της αδιάσπαστης ενότητας του θηλυκού και ανδρικού φύλου) και των Δειπνοφόρων (γυναίκες που μεταφέρουν τρόφιμα) ακολουθούν ιεροτελεστίες κοντά στη θάλασσα όπου οι Οσχοφόροι πετούν τους Όσχους (κλαδιά αμπέλου) στο νερό και η εορτή τελειώνει με αθλητικούς αγώνες.

Πυανεψιών 8 (26 Σεπτ) Θιάσεια Προς τιμή του Θησέα εορτή (κρέας και ψωμί διανέμονται στους φτωχούς), παρέλαση παιδιών (σύμβολο του Θησέα ως πρότυπου στη ζωή τους) και στρατιωτικά παιχνίδια.

Πυανεψιών 9 (27 Σεπτ) Στένια Εορτή όπου λαμβάνουν μέρος μόνο παντρεμένες γυναίκες. ουσιαστικά είναι η εορτή ξεκινήματος των Θεσμοφοριών. Κατά την διάρκεια της εορτής, που λαμβάνει χώρα στην Ελευσίνα και στον Αλιμούντα, οι γυναίκες κάνουν αστεία μεταξύ τους και χτυπούν συμβολικά η μία την άλλη με κλαριά Λυγαριάς ακολουθούμενα από μυστηριώδες χορούς.

Πυανεψιών10-13(28-31Σεπτ) Θεσμοφόρια Εορτή προς τιμή της Δήμητρας. Μόνο οι γυναίκες συμμετέχουν και γι α το λόγο αυτό πρέπει να απέχουν από το σεξ για 9 μέρες. Η πρώτη μέρα αφιερώνεται στην ιεροτελεστία των Σένιων στην Ελευσίνα και την δεύτερη μέρα πάνε στο ναό της Δήμητρας στον Αλιμούντα. Εκεί γίνονται μπάνια εξαγνισμού στη θάλασσα, θυσίες χοίρων, προσφορές φρούτων, φαλλοφορίες, και ανταλλαγή ψωμιών. Από τα ιερά χάσματα ανασύρονται οι "Θεσμοί" που ρίφθηκαν κατά τα Σκυροφόρια από τις ιέρειες. Οι Θεσμοί αλείφονται με αλεύρι και αναμειγνύονται με σιτάρι για σπορά. Τις τρεις τελευταίες μέρες οι εορτές μεταφέρονται στην Αθήνα. Γίνονται πομπές με συμμετέχοντες μόνο μυημένες γυναίκες (ανυπόδητες και αχτένιστες).

Πυανεψιών ? Απατούρια Τριήμερη εορτή των νέων αγοριών και κοριτσιών ή των νεογέννητων που θα καταγραφούν από την πόλη ως ελεύθεροι πολίτες. Η πρώτη μέρα (Δορπία) είναι μέρα ξανάσμιξης των μελών της Φατρίας, επίσης η παρουσίαση ενός παιδιού από τον γονέα ή τον επίτροπο που είναι υπεύθυνος γι αυτό. Κατά την διάρκεια της δεύτερης μέρας (Ανάρχυσις) γίνονται θυσίες στο βωμό του Φατρίου Διός, της Φατρίας Αθηνάς και του Μελαναιγή Διονύσου. Την τρίτη μέρα (Κουρεότις) πολιτογραφούνται τα νέα παιδιά και οι γονείς ή οι επίτροποί τους προσφέρουν τα κομμένα μαλλιά των παιδιών τους στους θεούς ενώ οι μητέρες τους κάνουν θυσίες σε σταυροδρόμια υπό το σεληνόφως προς τιμή του Κουρότροφου και τους χθόνιους θεούς.

Πυανεψιών 29 (17 Οκτ) Χάλκεια Προς τιμή του Ήφαιστου και της Αθηνάς Εργάνης. Επίσης αυτή την ημέρα οι Εργαστίνες αρχίζουν να πλέκουν το πέπλο της Αθηνάς το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στα Παναθήναια.

Μαϊμακτηριών (18 Οκτ- 16 Tο, 30 μέρες)

Μαϊμακτηριών 15 Πόμπαια Εορτή προς τιμή του Μειλίχιου Διός, γίνεται πομπή στην πόλη μεταφέροντας το Κώδιον του Διός (το δέρμα ενός μαύρου προβάτου που θυσιάστηκε στον Μειλίχιο Δία και γίνονται καθαρμοί για να αποτραπεί το Μίασμα) και το Κυρήκειον ( μία ράβδος με φίδια, η ράβδος του Ερμή)

Μαϊμακτηριών 20 Μαϊμακτήρια Εορτή προς των Μαϊμέκτη (αυτός που φυσά δυνατά) Δία για να είναι καλός κα τά τη διάρκεια του Χειμώνα. Επίσης γίνονται χοροί ανδρών μεταμφιεσμένων σε Βάκχες και Νύμφες που φορούν πολλά ρούχα και βέλα εορτάζοντας την αρχή του χειμώνα.

Ποσειδεών (17 Νοε- 15 Δεκ, 29 μέρες)

Ποσειδεών 5 (20 Νοε) Πληρώσια Εορτή προς τιμή του Διός

Ποσειδεών 8 (23 Νοε) Ποσείδεια Προς τιμή του Φυτάλμιου Ποσειδώνα (υγρασία και βλάστηση)

Ποσειδεών 15 (30 Νοε) Μικρά Διονύσια Τα μικρά ή αστικά Διονύσια είναι μία διήμερη εορτή προς τιμή του Διονύσου. Γίνεται πομπή των Φαλλοφόρων, των κανιφόρων (μεταφορείς καλαθιών) και μεταμφιεσμένων και μετά γιορτάζουν με μουσική και χορούς.

Ποσειδεών 26 (11 Δεκ) Αλοα Προς τιμή της Δήμητρας Αλόας, του Διονύσου, του Φυτάλμιου Ποσειδώνα και της Περσεφόνης. Αρχίζει στην Αθήνα και τελειώνει στην Ελευσίνα με μία πομπή που μεταφέρει φρούτα για προσφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου