8 Ιουν 2013

Ομήρου Ιλιάδα-Πανέλληνες

Πανέλληνες


Σημαντικό!!!

Η χρονική στιγμή την οποία ζούμε και προσδιορίζω ευθύς, αφορά μια εβδομάδα πριν την εαρινή ισημερία του 2013. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι απροσδιόριστη με τάσεις καταστροφικές ή πιο απλά κανείς δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον. Μπορεί στο παρελθόν να μην υπήρχε κάποια υποψία κοινωνικής έκρηξης, πολέμου, εμφυλίου κλπ, όμως σήμερα τα πάντα είναι ρευστά όπως διατείνονται πολλοί σε όλα τα επίπεδα.


Με βάση τον παραπάνω λογισμό καθώς και το περιεχόμενο του άρθρου δεν επιθυμώ να γίνει ΚΑΜΙΑ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕ...
  • ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Αναλύοντας  στο μέγιστο βαθμό για να το καταλάβει και ο μεγαλύτερος ηλίθιος που μπορεί να διαβάζει αυτό το κείμενο δεν πρέπει να συσχετίστει με, ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ, ΚΑΘΟΛΙΚΟΥΣ, ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ, ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ 37.000 ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΟΥ. ΕΠΙΣΗΣ ΜΕ ΔΩΔΕΚΑΘΕΊΣΤΕΣ ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΕΣ, ΜΟΝΟΘΕΪΣΤΕΣ, ΒΟΥΔΙΣΤΕΣ, ΙΝΔΟΥΪΣΤΕΣ, ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ, ΣΑΔΙΣΤΕΣ, ΜΑΖΟΧΙΣΤΕΣ ΚΛΠ ΚΛΠ.
ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΑΝΩ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ,
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΣΧΕΤΙΣΤΕΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Ή ΝΕΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΟΠΩΣ, ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ, ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ, ΠΑΣΟΚΟΥΣ, ΛΑΟΣ, ΚΟΥΚΟΥΕΔΕΣ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ, ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΒΕΝΤΗ, ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΥ, ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ, ΤΗΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ ΚΛΠ
ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΑΝΩ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΟΠΩΣ
ΚΙΝΕΖΟΙ, ΕΒΡΑΙΟΙ, ΑΛΒΑΝΟΙ, ΡΩΣΟΙ, ΙΝΔΟΙ, ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ, ΙΑΠΩΝΕΖΟΙ, ΚΟΥΡΔΟΙ, ΙΡΑΚΙΝΟΙ, ΙΡΑΝΟΙ, ΙΤΑΛΟΙ, ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ ΚΛΠ ΚΛΠ
ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΑΝΩ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ.
ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΛΑ Ή ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ...
ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΙ Η ΨΥΧΟΥΛΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΩΣ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ....
ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΕΡΟΥΝ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑΝΕ.
ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΤΣΟΜΠΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΣ ΚΡΙΝΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΠΑΓΑΛΙΖΕΙ ΟΤΙ ΑΚΟΥΕΙ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.




~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
ΠΑΝΕΛΛΗΝΕΣ


Πανέλληνες

Όπως αναφέρει στην Ιλιάδα ο Όμηρος η ομάδα αυτή συγκεντρώθηκε στην Αυλίδα και αποτελούνταν από Έλληνες στρατιώτες και πλοία από βασίλεια όλης της Ελλάδας. Κάθε βασίλειο ανάλογα της δυνατότητας του έστελνε πλοία και στρατό με σκοπό όλοι μαζί να επιστρατεύσουν κατά της Τροίας.
Ο σκοπός της εκστρατείας ήταν να ζητήσουν καταρχήν με αντιπροσωπεία την ωραία Ελένη από τους Τρώες και εάν αποτύγχαναν οι διαπραγματεύσεις να κηρύξουν πόλεμο.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η απαγωγή έγινε με την συγκατάθεση της Ελένης η οποία είχε ερωτευτεί τον Πάρη. Αυτό δεν το ήξεραν ούτε οι Έλληνες που νόμιζαν ότι έγινε δια της βίας αλλά ούτε και οι Τρώες ακούγοντας έκπληκτοι τα καμώματα του Πάρη. Δεν είχαν γυρίσει ακόμα οι ερωτευμένοι στην Τροία καθώς σταμάτησαν σε ένα νησί την Κρανάη για διακοπές. Εύλογη απορία
είναι γιατί η απαγωγή της Βασίλισσας της Σπάρτης από τους Τρώες να κινήσει τους Έλληνες από όλη την Ελλάδα σε έναν πόλεμο με τη Τροία.

Ο βασιλιάς της Σπάρτης Τυνδάρεως είχε γυναίκα του την Λύδα. Η Λύδα ενώθηκε με τον Δια ο οποίος της παρουσιάστηκε με την μορφή κύκνου. Από την ένωση αυτή γεννήθηκαν 2 δίδυμα αδέρφια, ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης γνωστοί ως Διόσκουροι και μια κόρη γνωστή ως ωραία Ελένη. Ο ίδιος ο Δίας ευλόγησε τόσο τη Λύδα όσο και τα παιδιά της να έχουν αθάνατη δόξα. Η Ελένη ήταν στην εποχή της η ωραιότερη γυναίκα στην γη όπως αφηγείται ο Όμηρος. Όταν έφτασε σε ηλικία γάμου είχαν έρθει μνηστήρες από όλη την Ελλάδα να ζητήσουν το χέρι της όχι μόνο επειδή ήταν η ομορφότερη πριγκίπισσα αλλά και γιατί θα είχαν πεθερό τον ίδιο το Δια και τα παιδιά τους θα άνηκαν στην γενεαλογία του.

Κάλεσε λοιπόν όλους τους μνηστήρες στο παλάτι του ο βασιλιάς με σκοπό να γίνει η εκλογή του γαμπρού της Ελένης. Ήρθαν λοιπόν όλοι οι βασιλιάδες της Ελλάδας φέρνοντας πλούσια δώρα. Ο καιρός περνούσε και δεν αποφάσιζε ο Τυνδάρεως σε ποιόν θα δώσει την Ελένη. Φοβόταν ότι με την εκλογή του θα δυσαρεστούσε όλους τους άλλους και θα γινόταν τόσο εχθροί του όσο και
εχθροί του ζεύγους. Μια μέρα το εκμυστηρεύτηκε αυτό στον Οδυσσέα ο οποίος του πρότεινε να ορκιστούν ότι θα υποστηρίζουνε για πάντα το ζευγάρι και θα το προστατεύουν εάν παραστεί ανάγκη από κάθε κίνδυνο και προσβολή.

Έτσι και έγινε η ορκωμοσία από όλους τους μνηστήρες οι οποίοι ορκίστηκαν ότι θα προστατεύουν για πάντα το ζευγάρι αν τύχει και βρεθεί σε κίνδυνο και θα του παρέχουν εάν παρουσιαστεί ανάγκη, την υποστήριξη τους εναντίον οποιουδήποτε είτε Έλληνα είτε βάρβαρου. Τρομαχτικές είπαν κατάρες για όποιον παραβεί τον όρκο και ανέλαβαν την υποχρέωση να εκδικηθούν με το
σπαθί στο χέρι, εκείνον που θα είχε την απρονοησία να προσβάλλει με οποιοδήποτε τρόπο το νέο ζευγάρι, και να καταστρέψουν την πόλη και την χώρα του. Μετά από αυτό τον όρκο ο Τυνδάρεως άφησε την Ελένη να επιλέξει τον βασιλιά που επιθυμούσε. Η εκλογή της ήταν ο ξανθός βασιλιάς
του Άργους Μενέλαος, υιός του Ατρέα και αδερφός του Αγαμέμνονα. Η προίκα της ήτανε το βασίλειο της Σπάρτης.

Οι πρώτοι που έμαθαν το γεγονός της απαγωγής ήταν τα αδέλφια της, Κάστορας και Πολυδεύκης οι οποίοι μάζεψαν τα καλύτερα παλικάρια της Σπάρτης και ετοίμασαν πλοία με σκοπό να κυνηγήσουν τον Πάρη. Όμως στην Λέσβο κοντά τους βρήκε τρομερή τρικυμία και αναγκαστήκαν να γυρίσουν πίσω. Το νέο διαδόθηκε γρήγορα σε όλη την Ελλάδα. Το έμαθε και ο Μενέλαος ο οποίος εκείνη την περίοδο βρισκόταν στην Πύλο. Γύρισε λοιπόν άμεσα στην Σπάρτη και από εκεί έστειλε μήνυμα στον αδελφό του Αγαμέμνονα ο οποίος βασίλευε στις Μυκήνες. Αυτός με την σειρά του έστειλε αγγελιοφόρους σε όλους τους βασιλιάδες της Ελλάδας και τους κάλεσε να φανούν πιστοί στον όρκο τους. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν όλοι θετικά και άρχισαν να συγκεντρώνουν δυνάμεις στην Αυλίδα, η οποία ήταν παραλία του Ευβοϊκού κόλπου λίγο πιο κάτω απο την Χαλκίδα.

Δύο βασιλιάδες μόνο δεν είχαν καμιά όρεξη να αναμιχθούν στον πόλεμο, ο Οδυσσέας βασιλιάς της Ιθάκης και ο Αχιλλέας βασιλιάς της Φθίας (Φθιώτιδα). Ο Οδυσσέας είχε κλείσει ένα χρόνο παντρεμένος με την Πηνελόπη, ήταν και ο Τηλέμαχος νεογέννητος και δεν είχε καμία όρεξη να τρέχει  σε εκστρατείες. Σκέφτηκε λοιπόν να παραστήσει τον τρελό (Γιώτα πέντε ψυχολογικό το λέμε σήμερα). Πήγε λοιπόν σε ένα χωράφι έζεψε ένα γαϊδούρι και ένα βόδι σε άροτρο και άρχισε να το οργώνει σπέρνοντας αλάτι.

Έπεσε τότε λύπη στην Ιθάκη γιατί όλοι νομίζανε ότι ο βασιλιάς τρελάθηκε. Ο Παλαμήδης ο οποίος είχε έρθει για να καλέσει τον Οδυσσέα στην εκστρατεία ήξερε ότι ήταν ο Οδυσσέας ήταν πανούργος και παμπόνηρος όσο κανείς άλλος, όποτε και σκέφτηκε να τον υποβάλλει σε δοκιμασία. Πήγε λοιπόν κρυφά στο παλάτι, άρπαξε τον Τηλέμαχο από την κούνια του και πήγε στο χωράφι και τον τοποθέτησε ακριβώς στο σημείο που θα περνούσε το άροτρο. Ο Οδυσσέας αναγκάστηκε να διακόψει να παριστάνει τον τρελό και άρχισε να ετοιμάζει τα καράβια και τον Στρατό του.

Τον Αχιλλέα πάλι κάνεις δεν μπορούσε να βρει που είναι γιατί όταν ήταν 9 χρονών, η μάνα του η Θέτιδα είχε ακούσει μια προφητεία από τον μάντη Κάλχα, ότι χωρίς την βοήθεια του Αχιλλέα δεν θα νικούσαν οι Έλληνες τους Τρώες, αλλά ο Αχιλλέας θα πέθαινε εκεί. Έτσι τον έντυσε κορίτσι
και τον πήγε στην Σκύρο όπου παρακάλεσε τον βασιλιά της, Λυκομήδη να τον κρατήσει στο παλάτι και να τον αναθρέψει μαζί με τις κόρες του. Κάποια στιγμή ο Αγαμέμνονας ρώτησε τον μάντη Κάλχα για την τοποθεσία που βρισκόταν ο Αχιλλέας και αυτός του είπε ότι βρίσκετε στην Σκύρο.

 Πήγαν λοιπόν ο Οδυσσέας και ο Διομήδης για να τον παραλάβουν. Όταν έφτασαν εκεί δεν μπορούσαν να τον ξεχωρίσουν ανάμεσα στις γυναίκες και ο Οδυσσέας σκέφτηκε ένα τέχνασμα. Άφησε μέσα στο δωμάτιο μια ασπίδα και ένα δόρυ και μετά από λίγη ώρα έβαλε να σημάνουν πολεμικές σάλπιγγες σαν να πλησίαζαν εχθροί στο νησί. Τότε οι πριγκίπισσες όλες τρέξανε να κρυφτούν ενώ ο Αχιλλέας έπιασε το δόρυ και την ασπίδα, έτσι κατάλαβαν ποιος είναι και τον πήραν μαζί τους για να οργανώσει και αυτός τον στρατό και τα πλοία του.

Αιώνια τιμή και αθάνατη δόξα στους τόπους και τους βασιλιάδες που ανταποκρίθηκαν. Οφείλω να τα παραθέσω όλα όπως έκανε και ο Όμηρος αλλά και μεταγενέστεροι του σε ανάλογες εκστρατείες ή άμυνες.

Διευκρινήσεις  :

Περί δυνάμεων:
Οι κατηγορίες πλοίων όπως τις δίνει ο μεταφραστής είναι : καράβια, μαυροκάραβα, βαθουλά, αλικόβαφτα, ισόμερα και πλοία. Τα αφήνω ως έχουν μιας και δεν μπορώ να διακρίνω τους τύπους των καραβιών, ίσως κάποια να είναι ίδια με τα αλλά σε κατηγορία και ίσως να είναι διαφορετικές κατηγορίες πλοίων.

Περί αρχηγών:
Οι αρχηγοί είναι ενίοτε βασιλιάδες ή πολέμαρχοι. Ορισμένοι βασιλιάδες είναι γνωστοί, άλλοι πάλι ίσως όχι. Έτσι σε ορισμένα ονόματα υπάρχουν και πολέμαρχοι τους οποίους όμως δεν μπορώ να διακρίνω. Το σίγουρο είναι ότι είτε πολέμαρχοι είτε βασιλιάδες αυτοί ήταν οι αρχηγοί της εκάστοτε δύναμης. 

Περί των τόπων αναχώρησης:
Κυβερνούσαν είναι η λέξη που χρησιμοποιώ αλλά δεν ξέρω εάν οι πολέμαρχοι κυβερνούσαν στις εν λόγω περιοχές ή όχι. Κάποια βασίλεια είναι γνωστά και κάποια άλλα μου είναι άγνωστα καθώς και ονόματα πόλεων ή και τοποθεσιών. Τα μεταφέρω αυτούσια από τον μεταφραστή. Επίσης δεν σημειώνω στους τόπους διακυβέρνησης τον τίτλο κάθε παραγράφου, ο οποίος εννοείτε. Για παράδειγμα στον γνωστό μας Οδυσσέα που έιχε το βασίλειο της Ιθάκης, έχει μεν τίτλο Ιθάκη, αλλά στις περιοχές που αναφέρετε ότι κυβερνούσε δε βάζω Ιθάκη.

Βοιωτοί

- Δύναμη: 50 καράβια με πλήρωμα 120 άνδρες έκαστο
- Αρχηγοί : Πηνέλαος, Λήτος, Αρκεσίλαος, Προθηνόρας και Κλόνιος
- Κυβερνούσαν : περιοχή που περιλαμβάνει την Ύρια και την Αυλίδα, τον Σχοίνο, τον Σκώλο, τον Ετεονό, τη Θέσπια, τη Γραία, τη Μυκάλησσο, το Άρμα, το Ειλέσιον, τις Ερυθρές, τον Ελεώνα, την Ύλη, τον Πετέωνα, την Ωκαλέη, την πόλη του Μηδέωνα, την Εύτρηση, τις Κώπες, τη Θίσβη, την Κορώνεια, την Αλίαρτο, την Πλάταια, τον Γλίσαντα, την πόλη των Υποθηβών, τον Όγχηστο, το άλσος του Ποσειδώνα, την Άρνη, τη Μήδεια, την Νίσα και την Ανθιδόνα.

Ασπληδόνα και Μύνειο Ορχομενό

- Δύναμη: 30 βαθουλά καράβια
- Αρχηγοί: Ασκάλαφος και Ιάλμενος

Φωκείς
- Δύναμη : 40 μαυροκάραβα
- Αρχηγοί: Σχεδίος και Επίστροφος
- Κυβερνούσαν : την Κυπάρισσο, την Πυθώ, την Κρίσα, την Δαυλίδα, τον Πανοπέα, την Ανεμώρεια, την Υάμπολη και την Λίλαια. 

Λοκροί
- Δύναμη : 40 μαυροκάραβα
- Αρχηγός: Αίας του Οϊλεα
- Κυβερνούσε : τον Κύνο, τον Οπούντα, τον Καλλίαρο, την Βήσσα, την Σκάρφη, τις Αυγειές, την Τάφρη, το Θρόνιο και την κοίτη του Βοαγρίου.

Εύβοια
- Δύναμη : 40 μαυροκάραβα
- Αρχηγός: Ελεφήνορας Χαλκοδοντιάδης (Υιός του Θεού Άρη)
- Κυβερνούσε : τους Άβαντες, την Χαλκίδα, την Ερέτρια, την Ιστιαία, την Κύρινθο, το Δίον, τα Στύρα
και την Κάρυστο.

Αθήνα
- Δύναμη : 50 μαυροκάραβα
- Αρχηγός: Μενεσθέας

Σαλαμίνα
- Δύναμη : 12 καράβια
- Αρχηγός: Αίας ο Τελαμώνιος

Άργος
- Δύναμη : 80 μαυροκάραβα
- Αρχηγοί: Διομήδης (αρχιστράτηγος τους), Σθένελος και Ευρύαλος
- Κυβερνούσαν : την Τύρινθα, την Ασίνη, την Ερμιόνη, την Αίγηνα και τον Μάσητα

Μυκήνες
- Δύναμη : 100 καράβια
- Αρχηγός: Αγαμέμνονας
- Κυβερνούσε : την Κόρινθο, τις Κλέωνες, τις Ορνειές, την Αραιθυρέη, την Σικυώνα, την Υπερησία το κάστρο της Γονούσσας, την Πελλήνη, το Αίγιο, τον Αιγιαλό και όλη την περιοχή της Ελίκης.

Σπάρτη
- Δύναμη : 60 καράβια
- Αρχηγός: Μενέλαος
- Κυβερνούσε : τη Φάρη, τη Μέσση, τις Βρυσειές, τις Αυγειές, τις Αμύκλες, τον Έλο, την Λάαν??? και την Οίτυλο

Πύλος
- Δύναμη : 90 βαθουλά καράβια
- Αρχηγός: Νέστωρας
- Κυβερνούσε : την Αρήνη, το Θρύον, τον πόρο του Αλφειού, το Αιπύ, τον Κυπαρισσήεντα, την Αμφιγένεια, τον Πτελεό. το Έλος και το Δώριο. 

Αρκαδία
- Δύναμη : 60 καράβια χορηγία από τον Αγαμέμνονα καθώς οι Αρκάδες δεν είχαν ναυτικό
- Αρχηγός: Αγαπήνορας
- Κυβερνούσε : το Φενεό, τον Ορχομενό, τη Ρίπη, τη Στρατία, την Ενίσπη, την Τεγέα, την Μαντίνεια, τη Στύμφαλο, και την Παρρασία.

Βουπράσιο και Ήλιδα
- Δύναμη : 40 καράβια (10 ανά αρχηγό)
- Αρχηγοί: Αμφίμαχος, Θάλπιος, Διώρης και ο Πολύξενος
-Κυβερνούσαν : την Υρμίνη, τη Μύρσινος, την Ωλενία Πέτρα και το Αλείσιον

Δουλίχιο και νησιά των Εχινάδων
- Δύναμη : 40 μαυροκάραβα
- Αρχηγός: Μέγης

Ιθάκη
- Δύναμη : 40 αλικόβαφτα πλοία
- Αρχηγός: Οδυσσέας
- Κυβερνούσε : τη Νήριτο, την Αιγίλιπα, τα Κροκύλεια, τη Ζάκυνθο, τη Σάμο??? και της στεριάς τα μέρη αντίπερα

Αιτωλία
- Δύναμη : 40 καράβια
- Αρχηγός: Θόας

Κρήτη
- Δύναμη : 80 καράβια
- Αρχηγοί: Ιδομενέας και Μυριόνης
- Κυβερνούσαν : την Κνωσσό, την Γόρτυνα, την Λύκτο, την Μίλητο, την Λύκαστο, τις πόλεις της Φαιστού, του Ρητίου και άλλες 100 πολιτείες της Κρήτης

Ρόδος
- Δύναμη : 9 καράβια
- Αρχηγός: Τληπόλεμος (Υιός του Ηρακλή)
- Κυβερνούσε : την Λίνδο, την Κάμειρο και την Ιαλυσό

Σύμη
- Δύναμη : 3 ισόμερα καράβια
- Αρχηγός: Νιρέας (όχι ο θεός) Υιός της Αγλαϊας (νύμφη) και του βασιλιά Χαρόπου

Σύμπλεγμα νήσων
- Δύναμη : 30 βαθουλά καράβια
- Αρχηγοί: Φείδιππος και Αντίφος
- Κυβερνούσαν :  την Νίσυρο, την Κάρπαθο, την Κάσο, την Κω, την πόλη του Ευρύπολου και τις νήσους Καλδένες

Φθιώτιδα
- Δύναμη : 50 καράβια (είχαν στην πλώρη τους χρυσές νεραϊδες σκαλισμένες)
- Αρχηγός: Αχιλλέας
- Κυβερνούσαν : το Πελασγικό Άργος, την Άλον, την Αλόπη και την Τραχίνα

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΝΑ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΩ

- Δύναμη : 40 μαυροκάραβα
- Αρχηγος: Πρωτεσίλαος
- απο : την Φυλάκη, την Πύρασο, την Ίτωνα, την Αντρώνα και τον Πτελεό.


- Δύναμη : 11 καράβια
- Αρχηγος : Εύμηλος
- από : τις Φέρες, τη Βοίβη, οι Γλαφύρες και η Ιωλκός

- Δύναμη : 7 καράβια με 50 έμπειρους τοξότες έκαστο
- Αρχηγός: Φιλοκτήτης (πρωτομάστορας στα τόξα)
- από : τη Μηθώνη, τη Θαυμακία, τη Μελίβοια και την Ολιζώνα.

- Δύναμη : 30 βαθουλά καράβια
- Αρχηγόί: Ποδαλείριος και Μαχάονας (Υιοί του Ασκληπιού και εξαιρετικοί ιατροί)
- από : την Τρίκκη, την Ιθώμη, και την Οιχαλία. 

- Δύναμη : 40 καράβια
- Αρχηγός: Ευρύπυλος
- από : το Ορμένιο, την κρήνη της Υπερίας, το Αστέριο και τις βουνοκορφές τους Τιτάνου

- Δύναμη : 40 μαυροκάραβα
- Αρχηγοί: Πολυποίτης και Λεοντέας
- από : την Άργισσα, την Γυρτώνη, την Όρθη, την Ηλώνη και την Ολοοσσόνα???

- Δύναμη : 22 πλοία
- Αρχηγός: Γουνεύς
- από : την Κύφο, την Περαιββία??? πέριξ της Δωδώνης,

- Δύναμη : 40 μαυροκάραβα
- Αρχηγός: Πρόθοος
Μαγνήτες που κατοικούν στα μέρη του Πηνειού και του Πηλείου.


Σύνολο πλοίων 1214

Τιμή και δόξα στους ήρωες και τους πολεμιστές που παραβρέθηκαν εκεί
Τιμή και δόξα στους τόπους που τους γέννησαν

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~..~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.

Σήμερα η ιδέα μιας νέας πανελλήνιας εκστρατείας ενάντια στην αρπαγή της Ελλάδας είναι ευγενική. Είναι εξόχως επικίνδυνο όμως να αναμιχθεί είτε με πολιτικά κόμματα, είτε με θρησκευτικές πεποιθήσεις είτε με πολιτιστικά κριτήρια. Πρέπει να είναι έξω από αυτά για να είναι πανελλήνια...
(Συνεχίζεται...)

Σημείωση
Περί αρχαίου κειμένου μετάφραση :

Ότι δεν κατάλαβα από το μεταφρασμένο κείμενο και ότι πιθανών να είναι τυπογραφικό λάθος του βιβλίου συνοδεύεται από ???

Τη μετάφραση δεν την έκανα εγώ και ούτε είμαι σε θέση να κάνω μετάφραση. Άμεση συνέπεια αυτού είναι ότι δεν είμαι σε θέση να ελέγξω την ορθότητα του κειμένου σε όλο το μήκος του.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΑΣ ΔΩΣΕΙ ΜΕ ΣΧΟΛΙΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΗΜΕΙΟ ΔΕΝ ΤΟΥ ΦΑΙΝΕΤΕ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΔΙΠΛΗΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ.





Βιβλιογραφία 
1. Ομήρου Ιλιάδα και Οδύσσεια, εκδόσεις "Χρήσιμα βιβλία", Αθήνα 1960
Μετάφραση : Γιάννης Οικονομίδης (καθηγητής Βαρβάκειου)
2. Βικιθήκη Ομήρου Ιλιάδα 
http://el.wikisource.org/wiki/%CE%99%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CF%82
▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒
██████████████████████████████████████████████████████
██▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒██▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒██▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒██▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒██▒▒▒▒
██▒▒██████▒▒██▒▒██████▒▒██▒▒██████▒▒██▒▒██████▒▒██▒▒██
██▒▒██████▒▒██▒▒██████▒▒██▒▒██████▒▒██▒▒██████▒▒██▒▒██
██▒▒██▒▒▒▒▒▒██▒▒██▒▒▒▒▒▒██▒▒██▒▒▒▒▒▒██▒▒██▒▒▒▒▒▒██▒▒██
██▒▒██▒▒██████▒▒██▒▒██████▒▒██▒▒██████▒▒██▒▒██████▒▒██
██▒▒██▒▒██████▒▒██▒▒██████▒▒██▒▒██████▒▒██▒▒██████▒▒██
▒▒▒▒██▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒██▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒██▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒██▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒██
██████████████████████████████████████████████████████
▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒
αἰὲν ἀριστεύειν καὶ ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων,
μηδὲ γένος πατέρων αἰσχυνέμεν, οἳ μέγ' ἄριστοι
ἔν τ' Ἐφύρῃ ἐγένοντο καὶ ἐν Λυκίῃ εὐρείῃ.       
ταύτης τοι γενεῆς τε καὶ αἵματος εὔχομαι εἶναι.

ΙΛΙΑΔΑ Ζ 208 ~ 211

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου